ТАРАС ШЕВЧЕНКО: «КАЙДАНИ ПОРВІТЕ…» - Мельниченко, Володимир (Всеукраїнський науково-практичний журнал «Директор школи, ліцею, гімназії», 2019)
Кожний, кожний (!) українець пам’ятає Шевченкові рядки «Заповіту» (25 грудня 1845 р.). Які кайдани заповідав порвати національний Пророк? Очевидно, що багато хто відразу визнає це питання риторичним. Адже, мовляв, усе давно і всім відомо! І все-таки, все-таки… Певно, що йшлося про кайдани царизму і кріпосництва, соціально-класового поневолення. Безперечно!